INTERVJU: Tyrrell Hatton – Golfnyheter

0 2


Med stora vinster i Amerika och Europa den här säsongen, 29-årig Tyrrell Hatton har brutit sig in i världens topp 10 och siktar på att stanna där, som Nick Bayly fick reda på

Det är rättvist att säga att 2020 har varit ett karriärförändrande år för dig, med din första PGA Tour-seger vid Arnold Palmer Invitational i mars och en värdefull vinst vid BMW PGA-mästerskapet i Wentworth i oktober. Det har uppenbarligen varit ett konstigt år, men du måste vara nöjd med hur det har gått så långt?
Det råder ingen tvekan om att 2020 har varit ett speciellt år för mig vad gäller min golf. Det var fantastiskt att vinna mitt första PGA Tour-evenemang på Bay Hill, som är en så ikonisk plats. Det är en stor milstolpe i varje spelares karriär att vinna på PGA Tour, särskilt som icke-amerikaner. Jag har haft turen nu att vinna fem gånger i Europa, men att få genombrottet i staterna, under min fjärde säsong som spelade i Amerika, var verkligen tilltalande. Förhoppningsvis kan jag ta det förtroendet med mig och lägga till fler troféer i framtiden.
Och att vinna PGA på Wentworth var en dröm. Det är väl känt att det är en turnering som jag deltog i och tittade på som barn med min pappa och drömde om att vinna, så alla år senare var det fantastiskt att komma tillbaka som en spelare och vinna den. Det finns namnen på många fantastiska spelare på den pokalen, så det var en enorm ära att lägga till mitt namn till den. Turneringen har en så fantastisk historia, och att vara en del av det nu är extremt speciellt.

Har jag rätt när jag tänkte att du inte visste att du hade en tre-skjutning när du stod på 18-taletth tee under sista omgången på Wentworth?
Ja, jag var inte helt säker på hur saker stod, eftersom jag tror att de hade stängt av den digitala resultattavlan på utslaget vid den tiden. Jag var ganska nervös. Jag slog ett anständigt tee-skott, men det andra skottet till greenen var förmodligen det värsta skottet i turneringens historia för mästaren. Jag tror att jag tog marken ungefär två centimeter bakom bollen. Det var så långt ur tån att det inte ens träffade spåren. Jag hade ganska tur att det kom över faran, för att vara ärlig. Det var så dåligt att det missade alla problem, och lyckligtvis följde jag upp det med en trevlig upp och ner.

Du har vunnit så stora turneringar tidigare, men kan du hitta något särskilt som har höjt ditt spel ännu längre?
Det är svårt att sätta fingret på vad som har gjort skillnaden egentligen, eftersom jag inte gör något särskilt annorlunda när det gäller min förberedelse, min träning, min gunga eller något liknande, men jag tycker att en av de största sakerna för mig i år är att jag har varit smärtfri efter förra årets handledsoperation. Så det har varit en enorm sak för mig, eftersom det har varit ett problem de senaste två eller tre åren. Nu när handleden har fixats har jag kunnat träna i gymmet, vilket jag inte har gjort under den här tiden tidigare. Jag känner mig frisk och frisk och är generellt sett mycket nöjd med hur det har gått för mig den här säsongen – förutom att jag saknar nedskärningen i alla tre av årets Majors.

Du slår mig inte som en gymkanin …
Nej, det är jag inte, men jag är en ganska självmedveten person och de senaste åren har jag inte riktigt gillat hur jag såg ut. Jag sponsras av ett sportmärke [adidas], och du vill se bra ut i den typen av kläder, och jag kom till scenen där jag definitivt inte gjorde det. Så jag började i gymmet bara för min egen fördel för att få mig att må bra och jag har verkligen haft den processen. Jag har inte tappat så mycket i vikt, men jag känner mig i bättre form fysiskt och känner mig mycket starkare.

Tror du att du spelar bättre om du mår bättre?
Definitivt. Jag känner att om du är på ett bra ställe, som för mig, om jag uppenbarligen är lyckligare kommer jag att vara lugnare på golfbanan och det kommer självklart att hjälpa mig också.

När vi talar om adidas, provocerade du en hel del debatt med ditt val av ytterkläder under BMW. Överraskade intresset för huvtröjorna dig?
Ja och nej. En hoodie är inte något du ser varje dag på golfbanan, men adidas har alltid försökt skaka upp saker lite när det gäller golfmode. Om det är varmt, bekvämt – vilket det var – och jag kan svänga utan begränsningar, då bär jag det.
Jag erbjöd mig att ge bort tio av dem till mina Twitter-följare och hade bokstavligen hundratals svar inom några timmar, så de har uppenbarligen visat sig vara populära bland allmänheten – eller minst delar av det. Jag vet att vissa klubbar kommer att ha problem med sina medlemmar i huvtröjor, men tiderna förändras och det gör också mode.

Med pandemin har det uppenbarligen varit en stop-start säsong, med turneringar avbrutna och skjutits upp, och scheman överallt. Hur förhandlade ni om situationen?
När Players Championship avbröts i mars bestämde min förlovade, Emily, och jag att stanna i USA. Vi hyrde ett hus i Florida, i Lake Nona, och tillbringade den bästa delen av tre månader bara med att hänga där.
Det var en trevlig plats att vara. Vi visste uppenbarligen inte hur länge saker skulle vara i luften. Men när vi gick in i en bit av en lockdown i Florida, var det inget så tufft som det var i Storbritannien, och vi kände att bara om det blev mycket värre i staterna skulle vi titta på att gå hem.
När det gäller golf höll de övningsanläggningarna öppna vid sjön Nona, så om du ville träna kunde du. Tillbaka i Storbritannien kunde du inte ens lämna huset och inga golfbanor var öppna, så jag skulle inte ha kunnat träna någonstans. Även om jag faktiskt inte tränade en hel del vid sjön Nona, var det mer meningsfullt att stanna i USA, speciellt när PGA Tour-schemat kom tillbaka i juni, och med karantänreglerna var det bara inte mycket vettigt att komma tillbaka till Storbritannien.
Det var ett tufft beslut för många av de europeiska spelarna att gå och spela i staterna, särskilt för de med familjer. I slutet av dagen var alla tvungna att göra vad de ansåg vara rätt för dem.

Hur har du hittat att du inte spelade framför fans?
Det har varit konstigt och jag ser fram emot att gallerierna ska kunna komma tillbaka, men vi vet alla vad som står på linjen, så jag har inga problem att bli motiverad med eller utan att fansen tittar. Adrenalinet pumpar kanske inte riktigt så hårt, men jag försöker alltid göra mitt svåraste för att vinna.

Din gunga ser så enkel ut att det ofta är svårt att undra var saker kan gå fel. Vilka är de viktigaste sakerna du fokuserar på när du arbetar med din gunga?
Jag har verkligen inte förändrat min gunga sedan jag kanske var 14. Jag har alltid arbetat med min pappa och vi har alltid tittat på två viktiga punkter i gungan, där det är som en fjärdedel av vägen eller halv- långt tillbaka och sedan längst upp på baksvingen. Så det är alltid bara ett fall av att hålla koll på dessa positioner.
När saker går fel, brukar det vara när klubben är för långt utanför. Och då har jag alltid haft höga händer, så högst upp på mitt baksvängning skulle det vara som för brant, och det är där typ av problem kommer att uppstå därifrån.
Min nedgång är mycket konsekvent, så så länge jag kan få den i rätt positioner som jag behöver på baksvingen och hålla mig i en bra rytm behöver jag generellt inte ha så många problem. Men jag känner att gungan är på ett bra ställe.

Hur stor inverkan har en erfaren caddy som Mick Donaghy haft på dina föreställningar i år?
Mick och jag började arbeta tillsammans på British Masters förra året. Jag har älskat varje turnering som vi har varit tillsammans. Han har så mycket erfarenhet. Han har varit på turné i över 30 år. Jag tror att vinsten på Wentworth var hans 24: e vinst som caddie, så han såg uppenbarligen mycket och han har arbetat för många fantastiska spelare. Mick ger lugn, vilket är bra för mig, och vi går riktigt bra. Vi har ett riktigt bra förhållande, och jag tror att du definitivt behöver det när du tillbringar lika mycket tid tillsammans som spelare och caddies gör. Han är alltid ganska bra på att få mig att skratta, vilket jag definitivt behöver ibland.

Du är känd för att vara hård mot dig själv. Blir du mindre kritisk till dig själv med den senaste framgången, eller är det vad som får dig upp?
Ja, jag kan vara hård mot mig själv, men så har jag alltid varit. Jag blir bättre på att lägga dåliga skott bakom mig och försöka se fram emot och vara mer positiva, men det är inte något du kan ändra över natten. Det är ett pågående arbete.

Du ser inte alltid glad ut, ska vi säga, när du är ute på golfbanan, men du verkade verkligen njuta av dig på Wentworth. Är det svårt att replikera när du tänker tillbaka på den veckan?
Ja jag tror det. Vi är alla mänskliga och våra känslor förändras från dag till dag. När jag tänker tillbaka på Wentworth var de två veckorna jag hade hemma innan det massiva. Innan BMW hade jag varit borta under de bästa åtta månaderna, så att faktiskt vara i mitt eget hus, min egen säng igen, var jättebra och jag kände mig bara glad.
Det var, skulle jag säga, liknar den känsla jag hade på Bay Hill. Jag var bekväm med min omgivning. På Bay Hill stannade vi i huset som vi har hyrt vid Lake Nona de senaste åren, och allt kändes bekant och bekvämt. Det brukar vara när jag spelar min bästa golf.
Det har funnits andra veckor där jag har varit lite mer spänd, och det har ofta varit relaterat till att vara på en ny plats, känna mig jetströjd, trött eller bara lite av färg.

Vad var det första du hade efter att ha kommit hem?
Det första jag gjorde när jag kom hem var att ha en baconsmörgås och kopp te, då hade vi faktiskt en curry på natten. Ja, det finns ingen plats som hemma, så det var bara bra att vara tillbaka.

Hur känns det att vara bland topp 10 på världsrankingen, och vad är nästa på listan över karriärmål?
Det har länge varit ett karriärmål för mig att bryta mig in i topp-10 i världen, så att vinna på Wentworth och uppnå det under samma vecka var mycket speciellt. Att stanna där är en annan sak, men det är glädjande att typ av kryssa i rutan. Jag har haft turen att vinna några gånger på European Tour, inklusive ett Rolex Series-evenemang, och nu på PGA Tour, så jag känner att nästa steg för mig skulle vara att vinna ett WGC-evenemang och sedan en major. Det skulle vara väldigt speciellt. Det är väldigt svårt att vinna turneringar. Du måste gå ut varje vecka, göra ditt bästa och vissa veckor fungerar det bättre än andra.

Du pratade om besvikelsen att inte uppträda lika bra som du skulle vilja i Majors den här säsongen. Vad gick fel?
Jag har inte så mycket meritlista på Masters, så medan jag kom in i turneringen med mycket självförtroende, pekade mina tidigare ansträngningar på Augusta inte nödvändigtvis på att jag hade en fantastisk vecka.
Jag har inte puttat bra där, faktiskt ganska hemskt, för att vara ärlig, så det har varit en besvikelse, eftersom jag normalt är en ganska anständig putter. Och mitt korta spel har nog inte alltid varit så skarpt som det måste vara för att göra mål där. Augusta handlar om att veta när man ska attackera och när man ska försvara, och ibland har jag inte alltid fått det rätt, men varje gång du kommer tillbaka dit lär du dig lite mer.

VAD ÄR I TYRRELLS VÄSKA?

Förare: Ping G425 (8,5 °)
Fairway Woods: Ping G425 3-trä (15 °), Ping G425 7-trä (20,5 °)
Verktyg: Ping G410 Crossover (20,5 °)
Järn: Ping i210 (4-PW)
Kilar: Ping Glide Forged 3.0 (50 °), Titleist Vokey SM8 (54 °, 60 °)
Putter: Ping Vault Oslo
Boll: Titleist Pro V1x
Skor / kläder: AdidasSource link

Lämna en kommentar

Mailadressen kommer inte att visas.