Tim Andersson Carlsson är Årets rookie i herrarnas SSL

0 0Supertalangen Tim Andersson Carlsson utsedd till Årets rookie i Svenska Superligan.

Tim Andersson Carlsson är inte bara en fenomenal innebandyspelare. Han är kanske den stoltaste vinnaren i historien som Årets rookie.

– Det här är något som jag drömt om sedan jag var liten grabb, att få debutera i högsta serien och vinna priset som årets rookie. Jag är väl medveten om vilka superlirare som fått priset före mig. Jag har jobbat hårt för det här, säger Tim Andersson Carlsson till Innebandymagazinet.

Motivering: Trots att 19-åringen hade höga förväntningar på sig inför SSL-debuten så överträffade han dem med råge. Tim Andersson Carlsson visade direkt att han skulle slåss i den absoluta toppen av poängligan och var nykomlingen Fagerhult Habos överlägset hetaste spjutspets i offensiven. Med sin mentala styrka höll den rightfattade forwarden en hög lägstanivå, brydde sig inte om vilken motståndare som stod i vägen och klev flera gånger fram när det gällde som mest. 38 mål och 11 assists är inget annat än en fantastisk bedrift i sin första SSL-säsong.

Sverige hetaste talang blev alltså även utsedd till Årets rookie i SSL. Han var favorit till den 24:e utmärkelsen. Första vinnaren var Anders Hellgård och har sedan följt av storspelare som bland annat Johan Anderson, Mika Kohonen. Mattias Samuelsson, Kim Nilsson och Alexander Rudd.  

– Jag fick ut den innebandy jag ville spela och det jag hade i huvudet när jag skulle debutera i SSL.  Om jag gick in i säsongen med bra självförtroende? Jag har alltid trott på det jag håller på med. Jag vill alltid producera och alltid ge det bästa för laget. För mig personligen har det flutit på bra och jag har känt mig trygg hela tiden. Jag har fått en roll jag trivts med direkt.

Tim Andersson Carlsson som spelade för nykomlingen Fagerhult Habo IBK i SSL svarade för 49 poäng, varav 38 mål under debutsäsongen. Trots det räckte det inte till nytt kontrakt för hans lag.

– Det var stort misslyckande att vi åkte ur.  

Tim som fyller 20 år om dryg två veckor har skrivit på ett treårskontrakt med FBC Kalmarsund. Jakten på årets rookie 2020/21 fanns bland sex andra SSL-klubbar

– Jag är väldigt stolt att få bli en del av Kalmarsund. Intrycken jag har fått av FBC är bara positiva, med hur professionellt det är i föreningen.   

Hur känns det att vinna titeln Årets rookie i SSL?

– Jag är otroligt stolt, glad och det är tecken på att jag gjort något bra. Det är fantastiskt att få ett sådant här pris, det är en extra boost helt enkelt. Det är även en revansch på att jag aldrig fick spela i U19-landslaget.

Det känns extra skönt att nu få visa vad du går för?

– Så är det. Jag knöt handen i fickan och kämpade på ännu hårdare när jag aldrig fick chansen. 

Vad har tagit dig hit där du befinner dig idag?

– Framförallt är det drivet i mig själv och kärleken till sporten. Och jag ger aldrig upp. Att jag inte kom med i U19-landslaget var riktigt, riktigt tungt. Men kanske var det där och då som min karriär satte fart och jag fick börja motbevisa att de som bestämde över det hade fel.  

Vilka har betytt mycket för din karriär?

– Min pappa har hjälpt mig med allt. Han har alltid varit där och stöttat mig och vägleder mig på ett bra sätt. Han har gett mig bra verktyg hur de ska fungera på och utanför plan. Även tränaren Johan Kilbom och sportchefen Andreas Lindelöv har betytt mycket. Fagerhult som jag spelat i under hela karriären är ett jättebra ställe att syssla med innebandy. Du är alltid välkommen och det är en fin aura runt klubben tycker jag.

Hur blir det att flytta till Kalmar, flytta hemifrån och starta nytt liv där?

– Det kommer bli en stor omställning. Min pappa har hjälpt mig när jag skrev kontrakt med Kalmarsund. Mitt kontrakt är bra. Jag kommer jobba också men ha mycket tid till att träna. Det ger mig en bra ekonomi vilket känns bra när jag flyttar till min första egna lägenhet. Att jag kommer arbeta också är bra för att kunna ha vettiga rutiner i vardagen. Jag tror det är viktigare än vad man kan tro. 

Hur laddar du inför flytten?

– Jag tränar hårt på egen hand så jag kommer förberedd. Sedan tar jag det andra som det kommer. Det ska bli kul att testa något nytt. Ambitionen är att jag ska komma in i det bra och sedan fortsätta framåt i min karriär. 

PODCAST: Tim Andersson Carlsson gästar Innebandymagazinets podd i avsnitt 29.

Årets rookie år för år

2020/21 Tim Andersson Carlsson, Fagerhult Habo IBK

2019/20 Jan Zaugg, Mullsjö AIS

2018/19 Viktor Kastengren, Växjö IBK

2017/18 Malte Lundmark, IBF Falun

2016/17 Andreas Stefansson, AIK

2015/16 Eero Kosonen, Växjö IBK

2014/15 Matej Jendrisak, Linköping IBK

2013/14 Filip Kjellsson, Växjö IBK

2012/13 Patrik Svensson, Granlo BK

2011/12 Alexander Rudd, IBF Falun

2010/11 Martin Karlsson, Linköping IBK

2009/10 Johan Eriksson, IK Sirius

2008/09 Rasmus Sundstedt, Caperiotäby FC

2007/08 Kim Nilsson, Färjestadens IBK

2006/07 Daniel Ramsin, Caperiotäby FC

2005/06 Mattias Samuelsson, Storvreta IBK

2004/05 Magnus Andeberg, FC Helsingborg

2003/04 Mikael Karlsson, Södertälje IBK

2002/03 Fredrik Nyth, IBF Älvstranden

2001/02 Andreas Carlbom, Örnsköldsviks SK

2000/01 Mika Kohonen, Balrog IK

1999/00 Johan Anderson, Jönköpings IK

1998/99 Mathias Bergsdorf, IBK Dalen

1997/98 Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK

Fotnot: Utmärkelsen Årets rookie delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.


TV: ”En stor ära att få Årets rookie-priset”

Tim Andersson Carlsson om att få priset Årets rookie i SSL 2020/21.Source link

Lämna en kommentar

Mailadressen kommer inte att visas.